До року мед категорично заборонений з двох причин – через ризик розвитку алергії та ризик зараження ботулізмом. Однак сьогоднішні дослідження говорять, що навіть після досягнення дитиною річного віку з медом поспішати не варто. Знайомство з медом краще відкласти до півтора років або навіть старшого віку.

Бактерії Clostridium botulinum, які викликають дитячий ботулізм, досить поширені в природі, але в самому меді бактерії не розмножуються. Однак вони активно розвиваються, коли потрапляють в організм дитини, що може привести до паралічу.

Слід зазначити, що мед, заражений спорами ботулізму за смаком, кольором і запахом нічим не відрізнятиметься від звичайного меду. Немає ніякого способу за допомогою підручних засобів виявити зараження. Більш того, навіть термічна обробка меду не завжди вбиває бактерії. В даний час більшість відомих випадків ботулізму у немовлят пов’язані саме з медом.

Діти якого віку можуть захворіти ботулізмом?
Найнебезпечнішим вважається вік до 1 року, однак після досягнення цього віку небезпека для дитини тільки знижується, але не зникає. Лікарі відзначають, що випадки захворювання дитячим ботулізмом серед дітей дошкільного віку, на жаль, були відзначені не раз. Але групою найвищого ризику були і залишаються немовлята віком до одного року.

Випадки ботулізму мають місце в Канаді та США, де це захворювання успішно діагностується. Незважаючи на не надто велику кількість таких випадків, не варто забувати і про те, що найчастіше хворобу не вдається правильно діагностувати.

Як захистити дитину від ботулізму?
Найпростіший спосіб захистити свою дитину від ботулізму – це не вводити в раціон дитини мед якомога довший час. У дитини немає ніякої гострої потреби в меді. Чай з медом, соска з медом, мед замість цукру – без усього цього можна легко обійтися. Багато людей не вживають мед ніколи і прекрасно себе почувають. До того ж, як відомо, після термічної обробки мед втрачає практично всі свої корисні властивості.

Небезпеку зараження ботулізмом представляє не тільки мед, а й різноманітні консерви. Тому слід піддаватися термічній обробці протягом не менше 10 хвилин всі домашні консерви, а особливо м’ясні. Це важливо не тільки для дітей.

Навчіть дітей з раннього дитинства не вживати їжу, яка виглядає зіпсованою, неприємно пахне або має дивний вигляд. Якщо упаковка продукції роздута, то її слід або викинути, або повернути в магазин. Спори ботулізму виділяють газ, який і стає причиною здуття заводської упаковки.

В якому випадку можна запідозрити ботулізм в дитини?
Дуже часто найпершим симптом ботулізму стає запор. Далі можуть приєднатися й інші ознаки – вигинання спини, загальна млявість, утруднення в ковтанні, відсутність апетиту, виникнення проблем з диханням, сонливість, апатичність, болі в області живота і м’язів.

Якщо у вас виникла підозра на те, що в дитини розвивається ботулізм, ви повинні негайно звернутися до лікаря і розповісти йому про свої припущення.

nashamama.com

Источник: Новости Ю Info

Добавить комментарий